Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Boris Johnson waarschuwt Trump dat hij verkeerd bezig is met handelsoorlog

Boris Johnson en Donald Trump steken doorgaans de loftrompet over elkaar af, maar de Britse premier heeft nu toch wel een klein verbeterpuntje voor de Amerikaanse president. Als de wereldwijde economie in een recessie belandt, krijgt Trump daarvan de schuld vanwege de aanhoudende handelsoorlog met China.

“Degenen die de importheffingen steunen, krijgen de schuld , of het nu waar is of niet”, aldus Johnson voorafgaand aan zijn ontmoeting met Trump tijdens de G7 in Biarritz. Hij wees er ook op dat het Verenigd Koninkrijk te maken kan krijgen met heffingen op goederen ter waarde van 2,25 miljard pond, waarvan 1,1 miljard pond alleen al op whisky. “Zo kunnen we niet doorgaan”, aldus Johnson.

2. Trump slaat terug naar China, beurzen schrikken

De handelsoorlog tussen China en de VS lijkt verder te escaleren. Vrijdag kondigde China aan op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen importheffingen te gaan verhogen, waaronder auto's. Trump reageerde vrijdag nabeurs meteen door aan te kondigen het huidige importtarief van 25 procent op 250 miljard dollar aan Chinese goederen, te verhogen van 25 procent naar 30 procent per 1 oktober.

Beleggers reageren negatief. Maandag zakte de beurs van Tokio met 2,2 procent en in Europa ging de AEX-index maandag ook lager van start.

3. NS zet langere treinen in om drukte in september aan te kunnen

Maar liefst 36,7 miljoen reizigers gaan volgende maand naar verwachting met de trein. Dat is een record, meldt de NS. September is elk jaar de drukste maand op het spoor, omdat mensen terug zijn van vakantie en studenten weer gaan studeren. Op drukke trajecten zet de NS langere treinen in. Ook heeft de vervoerder ProRail gevraagd om negen perrons te verlengen zodat er langere treinen ingezet kunnen worden.

4. Oud-minister Dijsselbloem: korten op pensioenen moet gewoon gebeuren

Voormalige PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wond er zondag bij het tv-programma Buitenhof geen doekjes om. Pensioenfondsen moeten onder ogen zien dat de extreem lage rente ervoor zorgt dat het onwaarschijnlijk is dat ze aan alle pensioenuitkeringen in de toekomst kunnen voldoen. Daarom is nu korten op de pensioenen nodig, anders zijn toekomstige generaties als enige de dupe van minder goed gevulde pensioenpotten.

5. Familie Blokker schermt vermogen weer af voor buitenwereld

De familie Blokker beheert haar vermogen deels via de investeringsmaatschappij HB Capital. Aanvankelijk omzeilde de familie de deponeringsplicht van jaarverslagen via een legale, maar omstreden truc. Hierdoor had de buitenwereld geen goed zicht op het vermogen van de familie. Begin dit jaar leek daar verandering in te komen, maar uit het afgelopen maand gepubliceerde jaarverslag van HB Capital blijkt dat de familie een fors deel van het vermogen op een nieuwe manier afschermt, zo meldt het FD.

Begin dit jaar is namelijk ruim 800 miljoen euro overgeheveld uit HB Capital naar zogenoemde 'fondsen voor gemene rekening'. Dat is een samenwerking tussen beleggers en geen rechtsvorm, waardoor je geen cijfers hoeft te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

6. 325 Britse bedrijven overwegen zich in Nederland te vestigen bij no deal-Brexit

Nederlandse exporteurs zullen zeker last hebben van een zogenoemde no deal-Brexit. Tegelijk kan Nederland in dit scenario rekenen op de komst van meer Britse bedrijven. Steeds meer bedrijven uit het VK nemen de wijk naar Nederland.

Ze vrezen het naderende vertrek van de Britten uit de EU, en al helemaal een wanordelijke Brexit zonder goede afspraken, zegt de organisatie die deze ondernemingen namens Nederland het hof maakt. Bijna honderd bedrijven, vooral uit de financiële sector, ICT, media, marketing en biotechnologie, hebben inmiddels voor een verhuizing naar Nederland gekozen. Nog eens ongeveer 325 denken erover om de Noordzee over te steken, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

7. De G7-leiders zijn het over weinig eens, behalve de Amazone

De gesprekken tijdens de G7-top in Biarritz blijven moeizaam verlopen. De wereldleiders hebben geen doorbraken bereikt op grote dossiers. En dat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken onverwacht opdook, hielp ook niet.

Maar over een ding zijn Macron en co het wel (bijna) eens: de bosbranden in het Amazonegebied moeten zo snel mogelijk stoppen. "Het regenwoud is eigenlijk een mondiale kwestie. We moeten gemeenschappelijke oplossingen vinden", aldus de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Uit nieuwe satellietbeelden blijkt dat er eind vorige week nog eens honderden nieuwe branden zijn uitgebroken.

8. 'Lolita Express' brengt Britse prins Andrew weer in opspraak met Epstein-schandaal:

De Britse prins Andrew lijkt steeds dieper in het moeras van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein te zakken, die onlangs zelfmoord pleegde in zijn cel waar hij vastzat op verdenking van seksueel misbruik van minderjarige vrouwen. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat de prins op Epstein's "Lolita Express" zat in 1999. In de privéjet werd hij vergezeld door een voormalig miss Rusland, toen 27 jaar en later veroordeeld voor drugsgerelateerde vergrijpen. Ze huurde een appartement in de Trump Tower en is naar verluidt ook een bekende van de Amerikaanse president.

Eerder doken al foto's op van Andrew met een jonge vrouw in Epstein's huis. Ook lekten er e-mails uit van 2013 waaruit zou blijken dat de prins er voetmassages kreeg van twee "jonge, goedgeklede Russische vrouwen". Acht jaar geleden kostte zijn vriendschap met Epstein Andrew zijn baan als handelsvertegenwoordiger van de Britse overheid.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van afgelopen weekend: